Ohlédnutí - Výstava VŠE PRO DÍTĚ

23.11.2020

Poděkování k příležitosti zrealizované výstavy v regionálním Muzeum Dolní Újezd na Statku.

Kočárky

S kočárkem se většinu setká každý z nás od nejútlejšího věku. A však si nepamatujeme své pocity té doby. Proto napříč generací si můžeme kočárek připomínat prostřednictvím fotografií, kočárky v naší blízkosti nebo právě zmíněnou výstavou sbírky starých a historických kočárků. Které mě inspirovaly k mému začátku se zaměřením k oživení mého kočárku na panenky z dětství. K tomu přibyl další a další, které u mne vyvolávají osobní nostalgii a krásu. Když jsem často bývala chůvou a vozila kočárky. Sbírku jsem se rozhodla prezentovat širší veřejnosti, instalací výstav, doprovázení městských akcí Litomyšl, jako doplněk kočárky při výstavách automobilů klubu veteránů Litomyšl, ale také k potěšení návštěv v jiných sousedských městech.

Je mi velkou ctí, že mohu dnes tak rozsáhlou sbírku představit všem, kteří si při pohledu na některé z kočárků s potěšením oživí vzpomínky. Od dávných dob kočárek vzbuzuje obdiv a úctu a to prostou krásou a noblesou ukázat zrození nového života. Dnešní sbírka představuje nejen kočárky průletem století krajů i zemí, ale také sem patří kolébky, postýlky, peřinky, oblečení, hračky a jiné doplňky patřící k začátkům péče dítěte. 

V tomto čase se sbírka také rozrostla o dobové kostýmy, šaty a doplňky k zapůjčení. Pro radost, potěšení i focení nebo i k procházkám. Jak já říkám takový Welness relax, lázně ducha, kdy může v dnešním čase načerpat každý. Přenést se během všedních dnů do dob minulých díky zapůjčení kočárků a kostýmů mohu zprostředkovat nezapomenutelný zážitek jako mnohým dobrým lidem. Poté vznikají pro upomínku nádherné fotografie, potěšení, relax který zůstává.

Pro inspiraci a více informací je možné nahlédnout na internetové Facebookové stránky starožitných kočárků Renaty Glänznerové.

Těší mě tato práce která mi dělá radost a mohu radost rozdávat dál. Kdy přináší duševní usměvavou pohodu do současných dnů. Vaše potěšení je mi odměnou za hodiny a hodiny práce a i mnohdy nedorozuměním i slzy. Však věřím v mé nadšení a píle vám nadále sbírku kočárků představovat v plné kráse.

Kočárek nese krásné životní poslání. 

S úctou a pokorou Renáta Glänznerová, Litomyšl